Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΕ 16-5-2014

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΕΕ 16-5-2014Οι κατωτέρω συμβουλές θα πρέπει να διασταυρωθούν οπωσδήποτε με τον δικηγόρο σας που γνωρίζει άριστα την δικογραφία και τους σχετικούς νόμους και ο οποίος θα σας εκπροσωπήσει στο ποινικό δικαστήριο του ΟΑΕΕ.
Η αμφισβήτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτό σαν επιχείρημα από το Δικαστήριο. Επειδή όμως είναι πραγματική πρέπει να εισαχθεί ως θέμα στην δίκη ώστε αν καταδικαστείτε να είναι χρήσιμη για την έφεση.
Στο Δικαστήριο μπορείτε να αμφισβητήσετε την χρέωση του ΟΑΕΕ, το ποσό που λεει ο ΟΑΕΕ ότι χρωστάτε. Με βάση αυτό το ποσό ορίζεται και η τιμωρία-φυλάκιση από το Δικαστήριο. Ειδικά αν το χρέος σας είναι κοντά στις 20.000€ (μόνο το κεφάλαιο, δεν δικαζόμαστε για τις προσαυξήσεις) η ένσταση έχει μεγαλύτερη αξία, αφού κάτω από 20.000€ είναι ποινικά ακαταδίωκτο.
Ο δικηγόρος Αθηνών Κώστας Ζηκογιάννης ανέπτυξε μια νομική θεωρία σχετικά με το απαράδεκτο της ποινικής δίωξης για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, δίνοντας βάρος στο σημαντικό ζήτημα της έννοιας της «εργοδοτικής εισφοράς». Την μελέτη προσφέρει σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ προς πάσα χρήση από τους ίδιους και τους δικηγόρους τους στα ποινικά δικαστήρια του ΟΑΕΕ. Δώστε την στον δικηγόρο σας για να κρίνει αν θα την προτείνει ως ένσταση στο ποινικό δικαστήριο του ΟΑΕΕ. Ολόκληρο το κείμενο της μελέτης στο παρακάτω link: http://zikogiannis.blogspot.gr/
  1. Κατά πρώτο θα πρέπει να καταθέσετε έγγραφο στον ΟΑΕΕ, πριν το Δικαστήριο, με βάση το οποίο να αμφισβητείτε τις χρεώσεις εις βάρος σας. Συγκεκριμένα να αναφέρετε ότι οι εισφορές για σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 2009 και μετά έπρεπε να είχαν μειωθεί από το Υπουργείο Εργασίας τουλάχιστον κατά 25%-20% και παράνομα δεν έχουν μειωθεί με αποτέλεσμα να σας έχουν χρεώσει με αυξημένα ποσά.
  2. Επίσης στην ίδια επιστολή θα αναφέρετε ότι παράνομα σας έχουν χρεώσει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την περίοδο ΧΧΧΧ (όπου ΧΧΧ το διάστημα όπου οφείλετε τις εισφορές και δεν σας θεώρησαν βιβλιάριο ασθενείας λόγω οφειλών) έως την ημερομηνία που συνεχίζετε να οφείλετε (πχ σήμερα αν οφείλετε ακόμα). Για κάθε μήνα σας χρεώνει ο ΟΑΕΕ περίπου 95€. Υπολογίστε το συνολικό ποσό (μήνες επί 95€) και αναφέρετε ότι το ποσό αυτό δεν το οφείλετε διότι ο ΟΑΕΕ ήταν υποχρεωμένος να σας παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα οφειλής. Αφού δεν σας την παρείχε παρανόμως δεν οφείλετε το ανάλογο ποσό.
  3. Επίσης στην ίδια επιστολή θα αναφέρετε ότι επιθυμείτε να καταθέσετε έναντι χρέους το ποσό των ΧΧΧ ευρώ έναντι της οφειλής (το ποσό αυτό εσείς θα το ορίσετε και είναι ανάλογο του εισοδήματός σας).
  4. τέλος θα ζητάτε να σας επανυπολογίσει την οφειλή με βάση τα παραπάνω
  5. το έγγραφο που θα καταθέσετε στον ΟΑΕΕ θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου.
  6. τα ενδεχόμενα είναι δυο έως την ημερομηνία του δικαστηρίου. Πρώτον να σας απαντήσει ο ΟΑΕΕ (η απάντηση θα είναι αρνητική σε όλα φυσικά) ή να μην σας έχει απαντήσει
  7. στο δικαστήριο θα καταθέσετε την επιστολή προς τον ΟΑΕΕ και τον αριθμό πρωτοκόλλου (αντίγραφα) και θα δηλώσετε την ένσταση σας για τα ίδια θέματα που αναφέρετε στην αίτηση στον ΟΑΕΕ. Θα παραδώσετε μαζί και την Γνωμοδότηση του κ. Μανιτάκη με τον ισχυρισμό ότι περιέχει την νομική βάση επάνω στην οποία στηρίζετε τα επιχειρήματά σας. Θα ενημερώσετε το δικαστήριο ότι αν ο ΟΑΕΕ δεν συμφωνεί θα προσφύγετε στο Διοικητικό Δικαστήριο. Αν έχει απαντήσει ο ΟΑΕΕ θα δώσετε και την απάντησή του.
  8. επίσης θα καταθέσετε τις δυο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και δίνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Την απόφαση 66/2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πάτρας και την απόφαση 1246/2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας. Με αυτές ισχυροποιείται ο ισχυρισμός σας ότι δεν οφείλεται τις εισφορές περίθαλψης για όσο διάστημα ο ΟΑΕΕ δεν σας την παρέχει λόγω οφειλών
  9. Αν είναι εύκολο για εσάς (ο δικηγόρος σας θα το κρίνει) θα καταθέσετε εγγράφως την ένσταση σας. Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι πολύ σημαντικό ώστε να το δικαστήριο να αναγκαστεί να εξετάσει την ένσταση σας επί της ουσίας και να μην την «ξεπετάξει» χωρίς να δώσει βάση. Αν είναι γραπτή η ένσταση θα μπει μέσα στην απόφαση του δικαστηρίου και ο δικαστής θα αναγκαστεί να απαντήσει επί της ενστάσεως. Και στην προφορική ένσταση απαντάει το δικαστήριο (όταν γραφτεί η απόφαση) αλλά όταν είναι γραπτή η ένσταση πρέπει να απαντήσει με ακρίβεια οπότε θα προβληματιστεί πραγματικά επί της ενστάσεως.
  10. σε κάθε περίπτωση θα ζητήσετε αναβολή έως ότου επανεξετάσει ο ΟΑΕΕ τις χρεώσεις του. Αν έχει απαντήσει ο ΟΑΕΕ αρνητικά θα ζητήσετε αναβολή για να εκδικαστεί η υπόθεση μετά την προσφυγή σας στο διοικητικό δικαστήριο.
Αν καταδικαστείτε τελικά, θα πρέπει στην έφεση που θα κάνει ο δικηγόρος σας να επικαλεστεί ως ειδικούς λόγους την συγκεκριμένη ένσταση που απορρίφθηκε (ανάμεσα σε άλλους που αυτός θα κρίνει ως τους σωστούς).
16/5/2014
Γιώργος Φλωράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: