Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Hans-Werner Sinn στο Spiegel: Οι Έλληνες είναι όμηροι των τραπεζών


Τις εκτιμήσεις του για το νέο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας ανέλυσε ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Hans-Werner Sinn στο περιοδικό Spiegel.
O επικεφαλής του Ifo προειδοποιεί ότι τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν μόνο τις διεθνείς τράπεζες και όχι τον ελληνικό λαό, ενώ εκφράζει την άποψη πως η εξυγίανση της χώρας μας θα έρθει μόνο με την έξοδο από το ευρώ.
«Το νέο πακέτο δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα και οι πολιτικοί το.....
γνωρίζουν. Θέλουν απλώς να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πιστεύω ότι σπαταλάνε το χρόνο τους μ' αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Hans-Werner Sinn τονίζει πως οι χώρες τις ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν τα χρήματα στη χώρα μας, αλλά μόνο για να διευκολυνθεί η έξοδός μας από το ευρώ.
«Το κράτος και οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των αναταραχών που θα υπάρχουν κατά την έξοδο».
Όσο για το αν αυτές οι «αναταραχές» θα επηρεάσουν τον ελληνικό λαό, ο οικονομολόγος απαντά: «Φυσικά, αλλά θα είναι μόνο προσωρινό. Μετά από μια σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει ξανά».
«Η έξοδος από το ευρώ θα κάνει ξανά την Ελλάδα ανταγωνιστική. Οι Έλληνες δε θα αγοράζουν πια τις ντομάτες και το λάδι τους από την Ολλανδία και την Ιταλία, αλλά από τους ντόπιους παραγωγούς. Και οι τουρίστες που θεωρούσαν υπερβολικά ακριβή την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, θα επιστρέψουν. Όσο για τους πλούσιους που «έδιωξαν» τα χρήματά τους σε τράπεζες της Ελβετίας, θα δουν την πτώση στις τιμές των ακινήτων και των μισθών και θα έχουν κίνητρο να επενδύσουν ξανά στη χώρα τους», σχολιάζει ο Hans-Werner Sinn.
Τέλος, στην ερώτηση του δημοσιογράφου Stefan Kaiser γιατί οι χώρες της ευρωζώνης επιμένουν τόσο στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο επικεφαλής του Ifo τονίζει: «Στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει με τη χώρα. Οι Έλληνες κρατούντα όμηροι των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Wall Street, του Λονδίνου και του Παρισιού, που θέλουν να διαβεβαιωθούν ότι τα χρήματα από τα πακέτα στήριξης θα συνεχίσουν να ρέουν –όχι στην Ελλάδα, αλλά στα δικά τους ταμεία».

ΠΗΓΗ  : http://www.mediagate.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: