Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Στη φυλακή για πέντε χιλιάρικα!Την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, παρά την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, επαναφέρει η Κυβέρνηση.

Και μάλιστα για ποσό από 5.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτό γίνεται ενόψει των εκτάκτων εισφορών που θα «βομβαρδίσουν» τους πάντες στα τέλη του Αυγούστου.

Αυτό προβλέπεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα του πρόσφατου φορολογικού νόμου με τις ποινές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα που διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου. Διευκρινίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-03-2011 (όποτε και δημοσιεύτηκε ο νόμος) θεωρούνται ως στιγμιαίο ποινικό αδίκημα που θα παραγραφεί το 2016 μετά την πάροδο 5ετίας.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της δίκης η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της Δ.Ο. Υ. για ρύθμιση της οφειλής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν τη δικάσιμο.

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31.3.2011 η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι θα θεωρηθούν ποινικό αδίκημα την 1.8.2011, στις εξής περιπτώσεις:

- Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι.........
10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31.3.2011.

- Οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλ. δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα κατά τις προγενέστερες διατάξεις.

Αντίθετα, για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για τις οποίες είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31.3.2011 - δηλαδή είχε διαπραχθεί το αδίκημα - εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προγενέστερες διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική κατά πλειοψηφία (8-5), την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο. Το Α.Ε.Δ. τάχθηκε υπέρ της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο αντίθετο προς τις συνταγματικές επιταγές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου.

Το όριο απαγόρευσης της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο είχε αυξηθεί μάλιστα τότε στα 150.000 ευρώ.

briefingnews5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αφου το ΑΕΔ είχε κρίνει αντισυνταγματική την προσωποκράτηση, τότε γιατί επιμένουν με αυτό; Είναι εύκολο νομίζω, κάποιος που χρωστάει να επικαλεστεί αυτή την απόφαση και να αφεθεί ελεύθερος. Ομως ξέχασα. Αυτά συμβαίνουν όταν υπάρχει δημοκρατική κυβέρνηση, και όχι δοσίλογη χούντα, και κατά προέκταση δοσίλογη δικαιοσύνη.
Ανώνυμος είπε...
EINAI MONΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙKΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΕΥΣΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ , ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΕΡΗΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.. ( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AC%CF%87%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1 ) ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΣΔΑ ( ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/E4317264-DB27-42FE-873E-1ECCACABB045/0/GRE_CONV.pdf ) ΟΠΩΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ " Άρθρo 3 Απαγόρευση τωv βασαvιστηρίωv Ουδείς επιτρέπεται vα υπoβληθή εις βασάvoυς oύτε εις πoιvάς ή μεταχείρισιv απαvθρώπoυς ή εξευτελιστικάς." ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ " Άρθρo 14 Απαγόρευση τωv διακρίσεωv Η χρήσις τωv αvαγvωριζoμέvωv εv τη παρoύση Συμβάσει δικαιωμάτωv και ελευθεριώv δέov vα εξασnαλισθή ασχέτως διακρίσεως nύλλoυ, nυλής, χρώματoς, γλώσσης, θρησκείας, πoλιτικώv ή άλλωv πεπoιθήσεωv, εθvικής ή κoιvωvικής πρoελεύσεως, συμμετoχής εις εθvικήv μειovότητα, περιoυσίας, γεvvήσεως ή άλλης καταστάσεως. " Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ,ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ; http://www.nchr.gr ; Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ; ( http://www.coe.int ) ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ Ε- ΜΑΙΛ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟ ; ( commissioner@coe.int ). ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ; ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ (ΛΑΘΡΟ) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ; Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ; ΠΡΟΝΟΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΦΘΗΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΣΩΦΡΟΝΗΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ;
Ανώνυμος είπε...
ΕΠΕΙΔΗ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΤΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΤΣΟΓΛΑΝΑΚΙ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΧΡΕΗ. ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΓΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑΖΟΥΝ, ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΑΜΠΑΚΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΧΕΙ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΜΑΣ. ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ
Ανώνυμος είπε...
ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΕΤΣΙ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΕΘΕΡΟΥ ΤΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ; ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΝΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ; ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ; ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ
Ανώνυμος είπε...
ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ Η 'ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ'/ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ 'ΕΡΓΟ' ΤΗΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΩ, ΠΟΣΟ ΦΟΡΟ ΠΛΗΡΩΣΕ; ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΙΣΟΒΙΩΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ; ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΠΟΙΝΗ ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ. ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: