Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Der Spiegel: Γιατί δανείζουμε τελικά την Ελλάδα, αφού ξέρουμε ότι τελικά δεν μπορεί να τα επιστρέψει;


Για πλήρη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους του Μνημονίου μιλά νέο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel, τονίζοντας ότι ένα χρόνο μετά το πρώτο δάνειο οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες την επόμενη διετία.
Το περιοδικό υποστηρίζει ότι τελικά η διάσωση της Ελλάδας θα κοστίσει περισσότερο από ότι αναμενόταν. Εκτός από τα 110 δις. ευρώ που συμφωνήθηκαν το 2010, εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για άλλα 100 δις. ευρώ που πιθανόν να χρειαστεί η χώρα μέχρι το 2014. Και αυτά θα δοθούν την ώρα που πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν εάν τελικά μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει αυτά τα χρήματα πίσω. Το Spiegel θεωρεί ότι αυτό γίνεται επειδή οι πολιτικοί φοβούνται περισσότερο τις συνέπειες μίας εξέλιξης που θέλει την Ελλάδα χρεοκοπημένη, ωστόσο ακόμη και το πρόγραμμα που της έχει επιβληθεί δεν είναι ικανό να δώσει μία λύση.
Την ώρα που οι δανειστές αμφιβάλλουν για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, η οικονομία βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην ύφεση, ενώ τα έσοδα από τη φορολογία εξανεμίζονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα στο μέλλον, από ότι της παρασχέθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Και αυτό γιατί οι στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία μπορούν να επιτευχθούν μόνο κάτω από μη ρεαλιστικές υποθέσεις.
Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση προϋποθέτουν μεγάλες θυσίες από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι όμως δε φαίνονται διατεθειμένοι να τις κάνουν, μετά μάλιστα και τις τελευταίες διαμαρτυρίες. Μία ρεαλιστική άποψη της Τρόικα το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει αυτήν την κατάσταση γλαφυρά: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα της δίνει περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο για να τα καταφέρει».
Το περιοδικό αναφέρεται διεξοδικά και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με το μέγεθος της ελληνικής γραφειοκρατίας και όταν οι Έλληνες θεωρούν ότι η δημόσια περιουσία «ξεπουλιέται».
Μάλιστα, αφήνει και αιχμές για την οργάνωση του κράτους, καθώς αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά ιδέα πόσα ακίνητα, κτήρια ή ακόμη και μαρίνες διαθέτει. Μόνο το think tank ΙΣΤΑΜΕ αποτίμησε την δημόσια περιουσία στα 270 δις. ευρώ, αλλά οι αναλυτές λαβαίνουν αυτό τον αριθμό ως αρχικές εκτιμήσεις.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: