Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Bloomberg: «Οι προοπτικές διάσωσης της Ελλάδας ολοένα και λιγοστεύουν»


Bloomberg: «Οι προοπτικές διάσωσης της Ελλάδας ολοένα και λιγοστεύουν»Ολοένα και φτωχότερες είναι πλέον οι προοπτικές διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Η έντονη κόντρα σε επίπεδο κορυφής στην Ευρώπη, αλλά και η εικόνα κατάρρευσης στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, συνθέτουν ένα «γκρίζο σκηνικό» για το επόμενο διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να κλειδώσουν μια συμφωνία που να καθορίζει τη μετακύλιση κόστους της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας στους ιδιώτες ομολογιούχους, χωρίς να θεωρηθεί πτώχευση. Το αδιέξοδο δημιουργεί αμφιβολίες για την απόφαση του ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, σχετικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.
Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα οι διαδηλώσεις, οι απεργίες των συνδικάτων, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.
«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ραζουράμ Ραζάν.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν τη νέα πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ τα spread και τα cds των ελληνικών τίτλων εκτινάχθηκαν και πάλι.
Συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί
Κι ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί νέο κύκλο αρχηγών με τους πολιτικούς αρχηγούς, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν σε δύο μέρες στο Βερολίνο, επιχειρώντας να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Ιουνίου. Οι συνομιλίες μπορεί να τραβήξουν μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λυκ Φριντέν.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, θα πρέπει να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Τζιλ Μόκ. «Θα βρούμε έναν ασφαλή τρόπο, κάτι που επιδιώκει η ΕΚΤ και η Γαλλία, η οποία θα δίνει περισσότερο χρόνο, βασικό αίτημα της Γερμανίας», συμπλήρωσε.
Παρασκηνιακές μάχες στην ευρωζώνη
Το δεύτερο πακέτο διάσωσης προκαλεί έντονη διαφωνία στους κόλπους της ευρωζώνης, καθώς ΕΚΤ και Γαλλία έχουν αντίθετες απόψεις με τη Γερμανία. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, που παρακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup είχε προειδοποιήσει στις 9 Ιουνίου ότι οι κυβερνήσεις που φλερτάρουν με την παράταση του χρόνου λήξης των ομολόγων διαπράττουν ένα «τεράστιο λάθος».
«Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τις θέσεις του καθενός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις είναι συμβατός μεταξύ τους» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Λόρενς Μούτκιν, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
ΠΗΓΗ: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: