Ακόμη και οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι της πολιτικής του Μνημονίου παραδέχονται και δημόσια πλέον την επώδυνη αλήθεια: Η συνταγή αυτή απέτυχε παταγωδώς.
Η χώρα βαλτώνει στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του χρέους. Το αύριο διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό. Νέα σκληρότερα μέτρα με μορφή καταιγίδας προαναγγέλλονται από το οικονομικό επιτελείο και την …Τρόικα.
Ο πρωθυπουργός, των υψηλών διασυνδέσεων, επέστρεψε μετά τις διεθνείς επαφές του, στη χώρα με άδεια χέρια. Κι όμως, η κατάληξη της πολιτικής τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Η κριτική που έγινε στην κυβέρνηση, έγκαιρα και υπεύθυνα, από τη Νέα Δημοκρατία, τόνιζε ότι το Μνημόνιο ούτε μονόδρομος ήταν και ούτε οδηγούσε σε έξοδο από την κρίση.
Αρνούνταν να ακούσουν. Οχυρωμένοι στην αλαζονεία της εξουσίας που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και την κοινωνία επέμεναν στις λανθασμένες επιλογές τους.
Σήμερα η κριτική που ακούγεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα: «Ανησυχούμε, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», «δεν έχουμε σχέδιο, δεν βλέπουμε αποτελέσματα», «δεν υπάρχουν μονόδρομοι», «υπάρχει έλλειψη συντονισμού», είναι λίγα απ’ όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.
Όλους αυτούς τους μήνες στο μόνο τομέα που διέπρεψε η κυβέρνηση ήταν στη συστηματική παραπλάνηση των πολιτών. Με κορυφαίο σε αυτόν το ρόλο το «μοιραίο» για τη χώρα υπουργό των οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, που χωρίς αιδώ και αναστολές αλλοιώνει εξοργιστικά την αλήθεια.
Η μικρή παράθεση δηλώσεών του δεν χρειάζεται καν σχολιασμό:
* Στις 24 Ιουνίου 2010, «είναι η στιγμή που είμαστε πιο αισιόδοξοι. Περάσαμε τα πιο δύσκολα…» (Γενική συνέλευση της ΕΕΤ)
* Στις 05 Αυγούστου 2010: « πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα.» (Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με κλιμάκιο της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ)
* Στις 31 Οκτωβρίου 2010: «όσο προχωράμε επιτυγχάνοντας τα ορόσημα του προγράμματος, τόσο θα επιχειρούμε να επιστρέφουμε μέρος του μερίσματος της επιτυχίας […] Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.» (Κ. Ελευθεροτυπία)
* Στις 9 Νοεμβρίου 2010: «πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα» ( CNN )
* Στις 12 Νοεμβρίου 2010: «δεν έχουμε πέσει καθόλου έξω. Εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε δεσμευθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στο μνημόνιο τα 9,1 δις είναι μέτρα που είναι αρκετά.» (Mega)
* Στις 23 Νοεμβρίου 2011: «παραμένει στόχος η έξοδος στις αγορές το 2011 και εμείς κάνουμε τη δουλειά μας.»
* Και τελικά, στις 24 Φεβρουαρίου 2011, και ενώ παρουσιάζει το Μνημόνιο Νο 4 (!) παραδέχεται ότι απέτυχε λέγοντας «είμαστε στο μέσον της ύφεσης.» (Συνέντευξη Τύπου)
Μετά απ’ όλα αυτά, το να υπενθυμίσουμε στον κ. Παπακωνσταντίνου τη δήλωσή του, από τις 11 Μαΐου 2010, ότι «αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει, γιατί δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω τις δαπάνες, να αυξήσω τα έσοδα και να δρομολογήσω μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές» (ΣΚΑΪ), και την υποχρέωσή του απέναντι στην ελληνική κοινωνία να πράξει αυτό για το οποίο δεσμεύεται, είναι αμφίβολο ότι θα βρει ανταπόκριση.
Οι πολίτες, όμως, έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους τόσο για τον ίδιο, όσο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
To σκίτσο του Ε. Ξενου
ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
politis-gr.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου