Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι κοινωνικές εκρήξεις το κύριο χαρακτηριστικό του 2012


«ΟI σπόροι της δυσπιστίας και της δυσφορίας ανθούν σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποιούν κορυφαία στελέχη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στην ετήσια έκθεση του οργανισμού με τίτλο «Παγκόσμιοι Κίνδυνοι για το 2012» (Global Risks 2012 Report), η οποία παραδοσιακά δημοσιεύεται μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη του Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τον Λι Χάουελ, έναν.........
εκ των συγγραφέων της έκθεσης και στέλεχος του WEF, ο κίνδυνος αυξημένων κοινωνικών αναταραχών –είτε αυτές είναι τύπου «αραβικής άνοιξης» προς αναζήτηση περισσότερης δημοκρατίας είτε αντιδράσεις στα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας– αλλά και το γεγονός ότι η αναδιανομή του πλούτου έχει γίνει με τον πλέον άδικο τρόπο, θέτουν σε υψηλό κίνδυνο τη συνέχεια και σαφώς την επιτυχία της παγκοσμιοποίησης. Η κρίση μπορεί μεν να οδήγησε σε αναδιανομή του πλούτου, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν απλά να καταστήσει ακόμη μεγαλύτερο το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. «Για πρώτη φορά εδώ και πολλές γενιές όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν σε έναν κόσμο με χειρότερες συνθήκες απ' ό,τι οι ίδιοι ζουν αυτή τη στιγμή. Μάλιστα αυτό καθίσταται όλο και πιο σύνηθες στις αναπτυγμένες χώρες, οι πολίτες των οποίων πριν από μερικά χρόνια ήταν οι πλέον αισιόδοξοι στην υφήλιο», υποστήριξε ο Λ. Χάουελ. Η έρευνα –«όγκου» 60 σελίδων και αποτέλεσμα μελετών και συγγραμμάτων 469 ειδικών όλων των «ειδών»– καταγράφει συνολικά 50 κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η υφήλιος το 2012 αλλά και εντός της επόμενης 10ετίας. Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο τοποθετούνται οι συνεχιζόμενες κοινωνικές «εκρήξεις» σε αρκετές χώρες του κόσμου, με ιδιαίτερη έμφαση στην «αραβική άνοιξη», καθώς εξαιτίας της υπάρχει έντονη αναταραχή και σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και πολιτικής σταθερότητας.

«Οι κίνδυνοι που εξετάζουμε απειλούν άμεσα την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς αποτελούν και τις αιτίες για ενίσχυση του εθνικισμού, του προστατευτισμού, του λαϊκισμού, και μάλιστα σε μία εποχή που η υφήλιος παραμένει "ευαίσθητη" σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό σοκ, αλλά και σε κρίσεις που μπορούν να αφορούν τόσο τα τρόφιμα όσο και το νερό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, η υφήλιος –όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολίτες– θα πρέπει να καταβάλουν το μέγιστο των δυνάμεών τους προκειμένου να υπάρξει μία «χρυσή ισορροπία» μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και σαφώς περαιτέρω προώθηση της παγκοσμιοποίησης.

dailynews24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: