Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Έρχεται "ζεστό" χρήμαΣυντονισμένη παρέμβαση στις αγορές πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, προκειμένου να παράσχουν ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες, τη στιγμή που η κρίση χρέους της ευρωζώνης απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Η κίνηση-έκπληξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας, του Καναδά και της Ελβετίας θύμισε την κοινή τους δράση για να σταθεροποιήσουν τις αγορές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν από τις 5 Δεκεμβρίου το κόστος συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων (dollar swaps) κατά 50 μονάδες βάσης.
Δεσμεύτηκαν, παράλληλα, να λάβουν και άλλα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών προκειμένου οι τράπεζες, εάν χρειαστεί, να είναι σε θέση να λάβουν επιπρόσθετη ρευστότητα στο εθνικό τους νόμισμα.
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν έως την 1 Φεβρουαρίου του 2013.
Στις ΗΠΑ, η Fed είπε ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δυσκολίες να βρουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια στις αγορές. Ωστόσο, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «διαθέσιμη μια σειρά εργαλείων» για να χρησιμοποιηθούν, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση των κεντρικών τραπεζών στόχο έχει να αποφευχθούν νέες πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να κόψουν τις γραμμές πίστωσης.
«Ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να περιοριστούν οι πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατά συνέπεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις αυτών των πιέσεων στην παροχή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και άρα να ενδυναμωθεί η οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι τράπεζες στην ανακοίνωσή τους.
Η είδηση προκάλεσε ράλι του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ πρόσθετη στήριξη στις αγορές προσέφερε η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να ενισχύσουν τα κεφάλαια του EFSF.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ξεκίνησε έκτακτες δημοπρασίες παροχής ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δέχθηκαν ιδιαίτερα έντονες πιέσεις τις περασμένες εβδομάδες, μετά την τάση ανόδου που εμφάνισαν τα επιτόκια δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου προς το 8% - επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.
 Διεθνής Οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια: