Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Πιο κοντά από ποτέ στο “πιστωτικό γεγονός”
(Ανανεωμένο). Τα πάντα είναι στον αέρα, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της αναβολής του Ecofin και οι φήμες ακόμη και για αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.
Την στιγμή που η γερμανική Καγκελαρία διαρρέει ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση για κούρεμα 60%, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το  Ecofin αναβλήθηκε επειδή οι ηγέτες των 17 δεν συμφωνούν στο επίπεδο του κουρέματος.  Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως να μην είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέουςαναμένεται μεταξύ 50%-60%».
«Ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος) ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» είπε ένας αξιωματούχος.
Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες ότι υπάρχει τελική συμφωνία που να περιλαμβάνει ξεκάθαρα ποσά για το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μόχλευσης του ταμείου διάσωσης EFSF.
«Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ δύσκολες, και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Στο ίδιο κλίμα, οι New York Times ανέφεραν πως οι 17 χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες δύο σημειών-κλειδιών του συνολικού πακέτου: τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» του προσωρινού Ταμείου διάσωσης (EFSF). Μία από τις πηγές ανέφερε επίσης πως η Ευρωζώνη περιμένει ακόμη την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ιταλία ώστε να ελέγξει τα χρέη της.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση για την ματαίωση της συνεδρίασης του Ecofin προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.
Αλλά, δεν είναι μόνο το ελληνικό κούρεμα η αιτία της αναποφασιστικότητας. Είναι άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ως αποτέλεσμα αυτών να βρίσκεται στον αέρα η Ελλάδα καθώς κινδυνεύει να χρεοκοπήσει προτού ακόμη προλάβουν να δώσουν λύση οι ξένοι.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ένα θέμα που καλούνται να λύσουν οι Ευρωπαίοι αν γίνει ποτέ η Σύνοδος, και αυτές ίσως ήταν και η αιτία αναβολής του Εκοφίν. Η ιταλική κυβέρνηση παραπαίει και μπορεί ακόμη και σήμερα να πέσει ο Μπερλουσκόνι, την ίδια ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κοντά σε Μνημόνιο.
Στη Βρετανία δεκάδες Συντηρητικοί βουλευτές πήγαν κόντρα στο κόμμα τους και αποδοκίμασαν τον Ντ. Κάμερον, ενώ σχεδόν το 50% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θέλει να βγει η χώρα από την ΕΕ.
Μαζί μ’ όλα αυτά υπάρχει και η σκληρή κόντρα Γερμανίας και Γαλλίας για το ρόλο του EFSF και το πακέτο που θα έχει στη διάθεσή του.
Όλα αυτά μετατρέπουν σε θρίλερ ακόμη και την υλοποίηση της Συνόδου που υποτίθεται ότι θα έδινε οριστική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα στην Ευρώπη ή διαλυθούν τα πάντα, τότε είναι πιο κοντά σε πιστωτικό γεγονός, σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δηλαδή.
Όσο για το αναβληθέν Ecofin, είναι σίγουρο ότι δε θα μπορούσε να προσφέρει τίποτε αυτή την περίοδο όπου τα πάντα στην Ευρώπη είναι στον αέρα και όλοι είναι εναντίον όλων.

http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: