Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

To σενάριο Γ των Βρυξελλών



thumbΌλα για όλα τα παίζει η κυβέρνηση μετά και τηναπογοήτευση που πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλοςστο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Από τη μία, οπανικός στην ευρωζώνη για εξάπλωση της κρίσης σε Ιταλία, Ισπανία και αργότερα σε Γαλλία και Βέλγιο, από την άλλη, η συσπείρω­ση των σκληροπυρηνικών χωρών κατά της Ελλάδας και του πλήρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, έφεραν στο προσκήνιο το περιβόη­το «σχέδιο Γ», που έχει να κάνει με την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώ­ρας μας.
Σχέδια πτώχευσης
Το «σχέδιο Γ», όπως έγραψε το «Π» τις περασμένες εβδομάδες, βρί­σκεται στα συρτάρια των Βρυξελών, της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου και έχει να κάνει μεελεγχόμενη πτώχευση και ταυτόχρονη επίσημη ανάληψη της διαχείρισης όλης της οικονομίας από τους δανειστές μας.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα με την «επιλεκτική χρεοκοπία» για την οποία μίλησε ο υπουργός Οικονο­μικών μετά το ταξίδι του στις Βρυ­ξέλλες. Αυτό που εννοούσε ο Ε. Βε­νιζέλος είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα η συμμετοχή των ιδιωτών να μετατραπεί από εθελοντική σε υποχρεωτική και ας το θεωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός και υποβαθμίσουν σε σκου­πίδια τα ομόλογά μας.
Σε τέτοια περίπτωση, όπως πι­στεύει η κυβέρνηση, η ΕΚΤ θα κλη­θεί και πάλι να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να συνεχίσει να εγγυ­άται τα ομόλογα - σκουπίδια. Αυτή είναι και η τάση που διαμορφώθη­κε από αρκετές χώρες στο Γιούρο­γκρουπ και ιδιαίτερα από την Ολ­λανδία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφο­ρίες του «Π», ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γ. Γιάκερ ήταν ιδιαί­τερασκληρός και επικριτικός προς τη χώρα μας, σηκώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σημαία. «Αρκετά πια με την Ελλάδα, θα μολύνει όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε πηγαδάκι με δημοσιογρά­φους της χώρας του.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: