Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Χτυπάει πάλι το καμπανάκι η Standard & Poor’s



alt
Για κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας γίνεται πλέον λόγος από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας και τη μετακύλιση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μείωση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του ελληνικού χρέους στο επίπεδο CCC από B δείχνει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι χρεοκοπία στην ουσία, σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια που βάζει ο οίκος για τις αξιολογήσεις του.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ένας αριθμός προτάσεων σχετικά με αυτό το ζήτημα έχει έρθει στην επιφάνεια, αν και οι λεπτομέρειες τους δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Βάσει των κριτηρίων που εφαρμόζουμε, επισημαίνει η S&P, για την αξιολόγηση ανταλλαγών χρέους υπό καθεστώς πίεσης, αμφότερες οι προτάσεις που υπέβαλε η Ένωση Γαλλικών Τραπεζών σχετικά με το ελληνικό χρέος θα συνιστούσαν χρεοκοπία.

Ως προς τούτο, η Standard & Poor's παραπέμπει σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει στις 12 Μαΐου 2009, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι τύποι ανταλλαγής χρέους εξομοιώνονται με αθέτηση πληρωμών, αφενός διότι η συναλλαγή θεωρείται «προβληματική», αφετέρου διότι η ανταλλαγή χρέους έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να λαμβάνουν μικρότερη αξία από την αρχικά υποσχόμενη απόδοση. 


http://spnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: