Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

SOS από Έλληνες καθηγητές: «Είμαστε υπό ευρωπαϊκή ομηρία»


Οι δηλώσεις Γιούνκερ περί περιορισμού της εθνικής μας κυριαρχίας, σόκαραν περισσότερο επειδή ακούστηκαν από τα χείλη του Προέδρου του Eurogroup και όχι τόσο ως προς την ουσία τους. Όπως τονίζουν μιλώντας στο newsbomb.gr διακεκριμένοι καθηγητές, δεν μιλάμε για κάτι που ακούστηκε πρώτη φορά, αφού σε ανύποπτο χρόνο είχε ειπωθεί και από ελληνικά χείλη. Και όπως όλα δείχνουν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε με την άνεση και την.....
ασφάλεια που του παρέχουν οι συνθήκες και οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συνθηκών που έχουμε υπογράψει και των δεσμεύσεων που μας έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας και τις έχουμε δεχθεί σε σχέση με την άσκηση πολιτικών. Με τις μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται πια στην Ελλάδα, περιορίζεται και η κυριαρχία», μας είπε ο κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι σου απαγορεύουν να κάνεις εξωτερική πολιτική όπως τη θέλεις, αλλά στην πραγματικότητα έχεις περιορισμούς σε όλες τις εκφάνσεις της κρατικής σου οντότητας. Είμαστε υπό ευρωπαϊκή ομηρία και πολύ πιο ευάλωτοι στις πιέσεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Μνημονίου και των υποχρεώσεων που πλέον έχουμε απέναντι στους τρίτους».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλουρίδη: «Το βασικό που φαίνεται είναι ότι το κράτος και η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτή, θα πρέπει, πριν ασκήσει πολιτική, να υπολογίζει το τι θα πουν οι δανειστές της, μήπως ενοχληθούν. Υπολογίζει δηλαδή τις θέσεις και τις αντιλήψεις των τρίτων. Δεν ασκεί ανεξάρτητη πολιτική. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα παραδώσουμε τα νησιά μας στους Τούρκους, αλλά γενικώς δεν μπορείς να υπερασπίσεις τα συμφέροντά σου σε βάρος των συμφερόντων των δανειστών σου, διότι θα μπορούσαν να σου πουν πως δεν σου δίνουν την επόμενη δόση. Η κυβέρνηση ασφαλώς και το έβλεπε πως θα συμβεί και αυτό. Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου σε ανύποπτο χρόνο, πριν από περίπου 7 μήνες αν θυμάμαι καλά, είχε σε δηλώσεις του προβλέψει πως θα χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία».

Μιλώντας στο newsbomb.gr και η κυρία Μαίρη Μπόση, Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Πανεπιστημίου Πειραιά επεσήμανε: «Αυτά έχουν προειπωθεί από ελληνικά χείλη πολύ πριν φτάσουμε στο επίπεδο να τα πει ένας ξένος. Με τον τρόπο που έχουν ειπωθεί οι απόψεις των Ελλήνων κυβερνώντων, έχει βγει αυτό το συμπέρασμα, ότι πλέον η Ελλάδα περνάει σε ένα επόμενο στάδιο που μειώνεται η εθνική της κυριαρχία σε πάρα πολλούς χώρους. Είτε πρόκειται για το ελληνικό δημόσιο, είτε για τον γεωγραφικό μας χώρο, είτε για την πώληση του τόπου μας. Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση εξωτερικής πολιτικής, έχει βγει αυτό προς τα έξω. Το αισθανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια σταδιακή μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Δεν είναι λοιπόν, κάτι που δεν το ξέραμε».

Και συμπληρώνει: «Το θέμα είναι πως αντιδρούμε σε όλα αυτά. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παίρνει την έγκριση των δανειστών της. Θα πρέπει να παίρνουμε άδειες για να κάνουμε τα επόμενα βήματα, ή τουλάχιστον αυτό έχει αφήσει να εννοηθεί η ίδια η κυβέρνηση. Εμείς αντιδρούμε σε όλα αυτά τα σχέδια, αλλά δυστυχώς ο ελληνικός λαός δεν ερωτάται για τίποτα από όλα αυτά. Γι΄ αυτό και αναβαθμίζεται υπέρμετρα ο θυμός που υπάρχει».

Ράνια Καρατζαφέρη

 http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: