Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ελλειψη ανταγωνιστικότητας,οικονομική "απομόνωση" στην ευρωζώνη, και το διασπασπασμένο φορολογικό σύστημα.

Σε εύστοχες επισημάνσεις για την οικονομία της Ελλάδας κατέληξαν τα σχόλια του προσωρινού γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζον Λίπσκι. Ό Τζον Λίπσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν οφείλεται στο επίπεδο του χρέους της, αλλά στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική της "απομόνωση" στην ευρωζώνη, και το διασπασμένο φορολογικό της σύστημα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "Το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με την ελληνική οικονομία είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας που έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις", ενώ προσέθεσε ότι "Το φορολογικό σύστημα είναι διασπασμένο στη βάση του.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διορθωθεί. Δεν είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης". Σύμφωνα με τον προσωρινό γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ελληνική οικονομία είναι απομονωμένη εντός της ζώνης του ευρώ επισημαίνοντας ότι οι το ποσοστό των εξαγωγών της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ της είναι το χαμηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Ίσως τελικά τα λόγια του προσωρινού γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), να είναι και τα μόνα λόγια που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με απλά και μεστά λόγια ο Τζον Λίπσκι αποτυπώνει αυτό που οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες μαζί με τους ευρωπαίους ομολόγους τους αρνούνται να αποδεχτούν. Προφανώς ο Τζον Λίπσκι δεν γνωρίζει ότι η ελληνική ελίτ πολιτική και οικονομική είχαν αποφασίσει την αποβιομηχάνιση της χώρας πριν από αρκετές δεκαετίες όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξη του ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

Προφανώς ο Τζον Λίπσκι δεν γνωρίζει ότι τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε αρκετές περιπτώσεις τα προϊόντα των μεγάλων βιομηχανικών κολοσσών λόγω έλλειψης «ελληνικού πολιτικού βάρους», προφανώς ο προσωρινός γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν γνωρίζει ότι ακόμα και την δεκαετία του 2000 ο οικονομικός εθνικισμός λειτουργούσε υπογείως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ περιορίζοντας τις εισαγωγές ανταγωνιστικών προϊόντων από άλλες χώρες μέλη.

Δεν γνωρίζει προφανώς ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος ότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν καμία παραγωγική επένδυση δεν έγινε από τους εταίρους μας στην Ελλάδα αλλά πρώτη επιλογή τους ήταν οι χώρες με φτηνά μεροκάματα όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στην περίπτωση αυτή που είναι η αληθινή οικονομική αλληλεγγύη των χωρών μελών. Μήπως τελικά είναι καλύτερο να δίνουμε δάνεια στην μικρή Ελλάδα παρά να πραγματοποιούμε παραγωγικές επενδύσεις.

Μάλλον ο Τζον Λίπσκι δεν γνωρίζει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έδιναν κίνητρα όχι τόσο για την δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά για την μετεγκατάσταση ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια δημιουργώντας 120.000 ανέργους μόνο στην Βόρεια Ελλάδα.

Τέλος κανένας δεν υπολόγισε τις συνέπειες του ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα η οποία εισάγει στην ΕΕ φτηνά χαμηλής ποιότητας προϊόντα τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να τα ανταγωνιστούν όχι μόνο οι ελληνικές, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες, οδηγώντας τις περισσότερες από αυτές στο λουκέτο.

Δυστυχώς αυτές τις πικρές αλήθειες κανένας δεν θέλησε να αγγίξει και τελικά άδικα κατηγορούμε τον ελληνικό λαό για κάτι που δεν έκανε ή δεν αποφάσισε γιατί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο, αλλά αυτές τουλάχιστον έχουν παραγωγή, αφού η πολιτική και οικονομική τους ελίτ δεν αποφάσισαν να μετατρέψουν μία ολόκληρη χώρα σε καμαριέρα τουριστικού θέρετρου πανευρωπαϊκού επιπέδου όπως μετατράπηκε η χώρα μας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: