Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ο χρόνος μας “τελειώνει” στις 6 Ιουνίου!


Όταν ο Όλι Ρεν εξέδωσε χθες ανακοίνωση, δηλώνοντας την απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια δεν οδήγησε σε κάποιας μορφής συναίνεση, όλοι πίστεψαν ότι ο Επίτροπος επαναλάμβανε ουσιαστικά τις προηγούμενες, αναλόγου ύφους και....
περιεχομένου προειδοποιητικές βολές του.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε έντονα και άμεσα, κάλεσε την Κυβέρνηση να πράξει το ίδιο, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς βγήκαν με τη σειρά τους στο αντάρτικο.

Εκείνο ωστόσο στο οποίο δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, ήταν μια αποστροφή του Όλι Ρεν, που εκτιμήθηκε ως ρητορική υπερβολή: «Ο χρόνος σας τελειώνει», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά, καθώς κύκλοι των Βρυξελλών διαρρέουν ότι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, δηλαδή σε περίπου μια εβδομάδα, θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup, όπου και θα αποφασιστεί το μέλλον της Ελλάδας.

Δηλαδή, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, με επικεφαλής τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν θα εγκρίνουν τη χρηματοδότηση της 5ης δόσης που προβλέπει η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ασκώντας παράλληλα πίεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πράξει το ίδιο, ή θα διακόψουν τη χρηματοδότηση.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα ληφθεί στη βάση της αξιολόγησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τους ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχη αξιολόγηση και κοστολόγηση του προγράμματος που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο «Ζάππειο 2».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup προωθεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Και εφόσον η αξιολόγηση είναι αρνητική, να υπάρχει χρόνος για μια τελευταία ευκαιρία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 25-26 Ιουνίου, ώστε εκεί να ληφθεί πολιτική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ, έναντι προφανώς σκληρών ανταλλαγμάτων που θα ζητηθούν από τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδεται στην κίνηση Γιούνκερ είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup σχεδιάζει να έχει την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προκειμένου να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στάση στο θέμα της Ελλάδας, εφόσον οι εξελίξεις είναι αρνητικές.

http://www.statesmen.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: