Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Ηφαίστεια έτοιμα να εκραγούν δεκάδες κράτηΤο «ηφαίστειο» εξερράγη στη Τυνησία. Αιματηρό ξέσπασμα της λαϊκής οργής για την ανεργία και τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα.
Συγκρατήστε καλά  αυτούς τους δύο παράγοντες. Θα είναι οι γενεσιουργικές αιτίες των μεγάλων αλλαγών που έρχονται  να ανατρέψουν το γεω-πολιτικοκοινωνικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει στη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εποχή.
Τέτοιας έντασης συγκρούσεις κρύβουν βαθύτερα αίτια.   Μια τυχαία (?) σπίθα όμως θα αρκεί σε δεκάδες κράτη , για να σημειώνονται λαϊκές εξεγέρσεις που όμοιες τους δεν  έχουμε γνωρίσει .
Στην Τυνησία όλα άρχισαν ξαφνικά μέσα Δεκεμβρίου, όταν ένας 25άρης άνεργος πτυχιούχος αυτοπυρπολήθηκε απελπισμένος γιατί του απαγόρευσαν να πουλά λαχανικά στους δρόμους.
Αναμένεται ότι η σπίθα  θα πεταχτεί και στα γειτονικά κράτη  Μαρόκο και Αλγερία, όπου ο κόσμος  ζει πάμπτωχος στην ….πλούσια χώρα του. Στην Αλγερία σε λιγότερο από τρεις μήνες η τιμή της ζάχαρης ανέβηκε 80%, του λαδιού 20%, ενώ της σαρδέλας 58%!
Οι γεωπολιτικές και κοινωνικές αλλαγές δεν θα μπορέσουν θα αποφευχθούν από την στιγμή που η τιμή του αργού σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Μετά τον λαϊκό ξεσηκωμό σε πολλά κράτη, τίποτε δεν θα είναι όπως πρώτα…

http://www.politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: